Uit: India Nu 169 (sep-okt 2007)
                            volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deities aan het woord

Ganesha (1)




Muraliprabhu, India Nu's hindoe-deity-correspondent, gaat iedere twee maanden in gesprek met een van India's goden. Wie zijn ze? Wat hebben ze bij zich? Wat willen ze ons vertellen?


Iedereen kent India' s vriendelijk ogende olifantengod. Hoe hij aan zijn hoofd komt? Het verhaal gaat dat Parvati - in de lange afwezigheid van haar man Shiva - zichzelf een zoon maakt. De schone jongeling staat op wacht terwijl zij een bad neemt. Als Shiva terugkeert houdt het joch hem tegen. Die hakt hem uit blinde woede zijn hoofd af. Zodra Shiva beseft wat hij heeft gedaan draagt hij zijn dienaren op hem het hoofd te brengen van het eerste levende wezen dat zij tegenkomen. Zodat hij de knaap weer tot leven kan wekken ...


GANESHA'S PALEISJE IS EEN KERNKWADRANT

Dat verhaal kennen we. Maar wist u ook dat de meeste hindoe-deities in een virtueel paleisje
wonen? Dat paleisje is een soort mandala, yantra genaamd. Iedere deity heeft er een voor zichzelf. Menigmaal maakte ik er een voor de goeierd die Ganesha voor mij is. Van rijst, op de grond. Want als je Ganesha onvoldoende eert, bestaat de kans dat hij op een goede - of liever kwade - dag, zich tégen je keert. Net als echte olifanten trouwens. En ik kan het weten. Mijn oudoom was namelijk dierenoppasser in Artis. Op een dag vergat hij zijn kameraden vriendelijk toe te spreken. Wie was die indringer? Dreigend kwam de olifantenoudste op hem af... Waarop mijn oom, in paniek, riep: Jumbo, wat doe je nou!!! Wat al genoeg was. Een kropje sla en alles was weer goed... U begrijpt, mijn respect voor Ganesha gaat heel diep.

Terug naar Ganesha's paleisje. Wist u dat ons kernkwadrant ook een yantra is? Maar dan met onszélf in het midden. In functioneringsgesprekken gebruiken ze zo'n kwadrant wel eens. Stel we staan, net als Ganesha, voor iedereen klaar, plaats dan 'helpen' als kwaliteit linksboven. Pas echter op voor het te veel ervan. Dat is onze valkuil. Plaats dus 'betuttelen' rechtsboven. Rechtsonder zetten we wat voor goeierds een uitdaging is: 'het aan anderen zélf overlaten'. Zet wat ons ergert linksonder: andermans(!) 'niet thuis geven'... Wend je vervolgens tot Ganesha. Je weet intussen: helpen is zijn kernkwaliteit. Kijk maar naar zijn afbeelding... Bid dat hij je helpt. Meen echter niet dat alles door hém wordt bekokstoofd. Doe ook zélf je best. En erger je niet aan mensen die menen dat de wereld uitsluitend om hen draait.


Volgende keer verder over Ganesha.
Wilt u uw ervaringen met Ganesha delen, mail ze dan naar join@yoga-intervision.com.
Meer weten? Bezoek www.yoga-intervision.com.



Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend: Muraliprabhu (Anthony Draaisma).




Landelijke India Werkgroep - 30 januari 2008