Uit: India Nu 184 (mrt-apr 2010)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deities aan het woord

Kartikeya (14)
Muraliprabhu, India Nu's hindoe-deity-correspondent, gaat iedere twee maanden in gesprek met een van India's goden. Wie zijn ze? Wat hebben ze bij zich? Wat willen ze ons vertellen?

Hun liefde voor elkaar leidde niet alleen tot de ene gestalte, Ardhanarishvara, waarmee wij de vorige keer kennis maakten, Shiva en Parvati werden ook de trotse ouders van Ganesha, het immens populaire olifantengodje uit afleveringen 1 t/m 4. Die populariteit had Ganesha niet zomaar verdiend. Er was een heuse broederstrijd aan voorafgegaan. Met Kartikeya, zijn jongere broer. Luister naar wat er zich tussen hen afspeelde.

MATA PITA GURU DEVA

Al vormden zij met hun vieren een knusse familie, de beide jongens zaten elkaar ook wel eens in de haren. Vooral wanneer het snoepgoed betrof. Dat trokken zij hun moeder haast uit de handen. Meestal was het dan de even snel als felle Kartikeya, die er met de buit vandoor ging. Gezien zijn status van oorlogsgod, geen wonder. Toen er slechts één babbelaar te verdelen was, was Parvati het zat. 'Wie het eerst de wereld rond is gereisd, die krijgt dit lekkers', aldus sprak zij hen toe. Dat zag Kartikeya wel zitten. Snel besteeg hij zijn rijdier, de pauw, en vertrok. Ganesha echter kwam niet van zijn plaats. 'Ga jij toch ook gauw nu', riepen Shiva en Parvati hem toe. Glimlachend stond Ganesha op. Eerbiedig liep hij drie maal om hen heen. Dat was wat hij deed, meer niet.

Daar kwam Kartikeya trouwens al weer terug. Overtuigd van zijn winst, liep hij op zijn ouders af. 'Waarom bleef jij hier?', vroeg hij onderwijl zijn broer. 'Drie maal reisde ik de wereld rond, daarvoor hoefde ik niet weg. Mata pita guru deva: zij zijn moeder (mata) voor mij, vader (pita), leraar (guru), mijn wereld, mijn Al (deva)', was wat Ganesha daarop zei... De rest van het verhaal is snel verteld. Niet alleen viel het snoep hem toe, al spoedig verwierf Ganesha's 'mata pita guru deva' de status van eerbetoon. Vooral in gebruik bij leerlingen ten overstaan van hun guru, bij kinderen ten opzichte van hun ouders... Wat Kartikeya ervan vond? Die hervatte zijn eigenlijke stiel: ons beschermen. Met speer en opgeheven rechterhand!


In 'Tvameva Mata Cha Pita Tvameva' - Gij zijt moeder én vader voor mij - een oorspronkelijk tot Shiva gerichte hymne, vinden wij het 'mata pita guru deva' in uitgewerkte vorm terug. De hymne valt te beluisteren op YouTube . De cd 'Mantras for children' bevat een door kinderen gezongen versie. Kartikeya is - als Skanda, Subramanya, Muruga - vooral in Zuid-India populair. Foto's van hem zijn welkom. Stuur ze naar join@yoga-intervision.com. Meer weten? Bezoek www.yoga-intervision.com (intussen geheel vernieuwd en uitgebreid).


Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend: Muraliprabhu (Anthony Draaisma).

Landelijke India Werkgroep - 17 februari 2010