Uit: India Nu 185/186 (mei-aug 2010)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deities aan het woord

Vishnu (15)
Muraliprabhu, India Nu's hindoe-deity-correspondent, gaat iedere twee maanden in gesprek met een van India's goden. Wie zijn ze? Wat hebben ze bij zich? Wat willen ze ons vertellen?

Stonden tot nu toe Shiva en de zijnen centraal, thans is het woord aan Vishnu. Als lid van het illustere drietal Brahma, Vishnu, Shiva, ontmoette u hem al eerder (aflevering 5 en 10).

INDIEN NODIG KOMT HIJ IN ACTIE

Wie zich tot Vishnu wendt zit goed. Hoe heerlijk ligt hij daar niet. Zacht is het bed in de oceaan van melk, dat het universum, door tussenkomst van Shesha, de kosmische slang, hem biedt. Weldadig en effectief de voetmassage, hem door Lakshmi, zijn vrouw, aangereikt. Voor zover hem al iets door zijn hoofd spookt, met koude voeten als gevolg, Lakshmi masseert zijn voeten wel weer warm, daarmee zijn zorgen en emoties wel weer weg. Puur bewustzijn, vrije aandacht, is wat Vishnu uitdrukt ... Alleen, er is een 'maar' aan verbonden, aan Vishnu in deze vorm. Wie wil er nu, almaar, net zo bij liggen als hij? Wie wil er nu van zorgen en emoties af? Laat staan zichzelf ter ruste leggen in de oceaan van melk, die het universeel bewustzijn is?

Gelukkig weet Vishnu dat. Steeds wanneer wij, door onrust overmand, er een puinhoop van dreigen te maken, schiet hij te hulp. Incarneert hij in een voor ons toegankelijke, actieve vorm. Van de tien incarnaties waarvoor hij garant staat, heeft hij er intussen negen gerealiseerd. Dat hem nog slechts één incarnatie rest hoeft ons niet te bezwaren. Met wat Vishnu's meest recente incarnaties: Rama, Krishna, Boeddha, ons aan levenslessen aanreiken, kunnen wij nog tijden voort ... Ook in deze rubriek ... Echter niet op deze plaats, maar op onze website. Wie de serie wil blijven volgen doet er wijs aan af en toe www.yoga-intervision.com/productions.html te raadplegen. Klik aldaar op 'hindu deities voor westerse lezers' (productie 22). Onverwijld verschijnt de serie dan in beeld.


Rama en Krishna zullen daarbij extra aandacht krijgen. Van de vrouwelijke deities komen o.a. Kali, Durga, Radha, Sita, Lakshmi en Saraswati aan de orde. Ook als goden vereerde guru's, politici, kunstenaars laten wij niet onbetuigd. Denk aan Ramakrishna, Aurobindo, Bhagwan, Sai Baba, Gandhi, Ambedkar, Tagore. Suggesties ter completering zijn welkom. Stuur ze naar join@yoga-intervision.com. Meer weten? Bezoek www.yoga-intervision.com.


Schatplichtig aan H. Maas (Landelijke India Werkgroep) voor diens support, inhoudelijk zowel als wat betreft keuze en digitalisering van de weergegeven afbeeldingen, groet u, voor het laatst vanaf deze plaats, uw vriend: Muraliprabhu (Anthony Draaisma).

Landelijke India Werkgroep - 15 april 2010