Uit: India Nu 171 (jan-feb 2008)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deities aan het woord

Mushika (Muis) (3)
Muraliprabhu, India Nu's hindoe-deity-correspondent, gaat iedere twee maanden in gesprek met een van India's goden. Wie zijn ze? Wat hebben ze bij zich? Wat willen ze ons vertellen?


Ganesha heeft de muis als rijdier, zo bleek in het vorige nummer. Hebzucht en zelfoverschatting - eigenschappen die we aan muizen toeschrijven - heeft hij onder controle. Maar door eigen ondeugden op muizen te projecteren doen we het muizenvolk ernstig tekort.


JAY MUSIKHA PIARE

Ganesha zelf overigens vindt muizen lief, intelligent en opofferingsgezind. Ooit toen hij nog slechts olifant was, dankte hij zijn leven aan hen. Gevangen door stropers, geboeid door een wirwar van touwen, trompetterde hij om hulp. Een vriendelijk muisje begon die kluwen door te knagen. In zijn eentje lukte dat niet, dus trommelde hij zijn kameraadjes op. In een mum was het

Lief, intelligent en behulpzaam
karwei geklaard! Jay mushika piare: alle eer dus aan jou, lieve muis, want bij die ene daad liet je het niet. In het Oosten ben je voedsel voor de allerarmsten; voor de mushahars, de muizeneters uit het Indiase Bihar. Gewillig laat je je door hen vangen. Rijke boeren hoeven hun oogst dan niet met je te delen. De mushahars beloon je nog ook, met je proteïne. Voor het Westen ben je niet minder gul. Je dient er de wetenschap. Omdat je genen zo lijken op die van ons, proberen we van alles op je uit. We maken je met opzet ziek.

Die wreedheid verhaalde je niet op ons. Integendeel. Als Mickey Mouse veroverde je ons kinderhart, als computermuis de wereld. Je zegeningen zijn eindeloos. Geen plekje is

Reliëf in de Karni Mata tempel
onbereikbaar voor je. Dat in India een heuse tempel - de Karni Mata Tempel te Deshnok (Rajasthan) - aan jou en broer rat is gewijd, is dan ook volkomen terecht. Al huist de machtige godin Durga (Karni Mata) er, alle egards gaan naar wat er in duizendvoud rond krioelt. Geen wonder, het zijn de reïncarnaties van overleden verwanten van de lokale bevolking. Hoe dat kan? Lees dat op www.karnimata.com.

Ben je nu een beetje in ere hersteld, muis? Vast en zeker. Loop dus maar weer fier, samen met Ganesha op - niet bang voor wat hij allemaal bij zich draagt. Daarover de volgende keer.


Intussen zijn reisimpressies van de Karni Mata Tempel welkom. Mail ze naar join@yoga-intervision.com.
Meer weten? Bezoek www.yoga-intervision.com.Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend: Muraliprabhu (Anthony Draaisma).
Landelijke India Werkgroep - 30 januari 2008