Uit: India Nu 172 (mrt-apr 2008)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deities aan het woord

Ganesha (4)




Muraliprabhu, India Nu's hindoe-deity-correspondent, gaat iedere twee maanden in gesprek met een van India's goden. Wie zijn ze? Wat hebben ze bij zich? Wat willen ze ons vertellen?


Dank je Ganesha dat je Mushika, je muizenvriendje, de laatste aflevering vóór liet gaan. Nu alle aandacht weer naar jou en je meest traditionele afbeelding. Waarom die vier armen? Wat draag je precies in je handen? Vanwaar dat opengeslagen boek, dat voor je ligt?


GAM GAM GANAPATAYEE NAMAHA

Hoe meer armen zij hebben, hoe machtiger deities zijn. Als zij nog bewapend zijn ook, hoed je dan. Tenzij je hen eer betuigt. Dan werken die wapens alleen maar in je voordeel. Ganesha, met zijn vier armen, is trouwens niet zo zwaar bewapend als de meeste hindoegoden. De schaal met zoetigheden in zijn linkerhand kun je geen wapen noemen. Integendeel: al dat lekkers is voor ons. Althans, wanneer we doen wat Ganesha ons, met zijn vangkoord in zijn andere linkerhand, aanzegt: tem jullie wereldse verlangens! Natuurlijk nadat we éérst, met de bijl uit zijn rechterhand, onze onwetendheid hebben doorkliefd, ons ego een kopje kleiner hebben gemaakt. Bang voor wat dan komt, hoeven we niet te zijn: met zijn andere rechterhand beschermt Ganesha ons, weert hij alle gevaren af. Het swastikateken in zijn handpalm - in het westen als hakenkruis ooit afschuwelijk misbruikt - staat daar garant voor.

Wie goed naar zijn afbeelding kijkt ziet dat Ganesha een halve slagtand mist. Minder machtig is hij daardoor niet. Integendeel. Ooit, toen hij even geen pen had om mee te schrijven, brak hij een van zijn slagtanden daarvoor maar af. Sindsdien geldt hij als wijs, zéér wijs. Het boek dat voor hem ligt, getuigt daarvan. Bij schrijvers, wetenschappers en studenten is Ganesha dan ook veruit favoriet. Geen wonder dat zij hem zo frequent aanroepen. Tal van mantra's zijn daarvoor beschikbaar. Een van de krachtigste begint met 'gam'. Gam is Ganesha's bija-mantra, zijn oergeluid. Zeg maar eens kalm achter elkaar: gam, gam, gam, dan hóór je hem lopen. De volledige mantra luidt: gam gam ganapatayee namaha (alle eer aan Ganapati (Ganesha), heer der zintuigen). Is er een mooier moment denkbaar om onze kennismaking met Ganesha af te sluiten? Nee. Daarom volgende keer een andere deity.


Wie ons intussen andere Ganesha-mantra's wil melden is welkom. Mail ze naar join@yoga-intervision.com.
Meer weten? Bezoek www.yoga-intervision.com.



Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend: Muraliprabhu (Anthony Draaisma).




Landelijke India Werkgroep - 18 maart 2008