Uit: India Nu 182 (nov-dec 2009)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deities aan het woord

Parvati (12)
Muraliprabhu, India Nu's hindoe-deity-correspondent, gaat iedere twee maanden in gesprek met een van India's goden. Wie zijn ze? Wat hebben ze bij zich? Wat willen ze ons vertellen?

Tot nu toe domineerden mannelijke goden onze rubriek. Het wordt tijd dat zij een toontje lager zingen. Vooral Shiva, u intussen welbekend. Hij mag dan onthecht heten te zijn, daar op zijn berg, uiteindelijk valt ook hij door de mand. Hoewel zijn ascese hem verstilde, zijn viriliteit nam er door toe. Passie belaagt hem nu.

ASCESE EN EROTIEK

Typisch iets voor mannen: met de mond belijden dat alles maya is. Illusie. Ook erotiek. Maar dient zij zich aan, dan geheel in de ban ervan. Is het niet vanwege haar schoonheid, dan is het wel vanwege haar logica, dat 'zij' het wint van 'hem'. Als zij dan ook nog eens zijn eigen wapens hanteert, dan is het snel gebeurd met hem. Met Shiva was het niet anders. Parvati, tot over haar oren verliefd op hem, laat ons dat zien. Toegegeven, haar schoonheid trof aanvankelijk geen doel. Had cupido Kama zich er maar niet mee bemoeid. In een ooghoek zag Shiva hem schieten met zijn boog... 'Maya ben je, scheer je weg, laat mij met rust', sprak Shiva Parvati bruusk toe. 'Als ik illusie ben, waarvoor vreest U dan?', antwoordde die gevat. 'Laat mij dus blijven, U dienen terwijl U mediteert'.

Daar zat wat in. Intelligente vrouw, die Parvati. Dus mocht zij blijven. Hem te drinken geven, vliegen wegjagen, zijn voeten wassen. Helaas, hoe bevallig Parvati haar klusjes ook deed, Shiva blikte of bloosde niet. 'Als hij zo van ascese houdt, laat ook ik dan mediteren, vasten, mijn aandacht op hem richten, devoot zijn mantra zeggen, dan bezwijkt hij alsnog voor mij'. Zo gedacht zo gedaan. En met succes. Tegen zulk een devotie was zelfs Shiva niet bestand. Hij smolt er voor weg, zoals een deity betaamt. Parvati en Shiva werden een paar. Kijk maar hoe triomfantelijk schoon zij naast hem staat. Haar glimlach zegt: 'asceet of niet, zonder mij kan hij niet'... Ascese en erotiek, zij roepen elkaar op. Het is maar dat u het weet.


Murti's (beelden) van Parvati, de bevallige, zijn er te over. Als Tapasvini Parvati, ascete, zie je haar slechts zelden afgebeeld. Dus foto's van haar zijn welkom. Stuur ze naar join@yoga-intervision.com. Meer weten? Bezoek www.yoga-intervision.com (intussen geheel vernieuwd en uitgebreid).


Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend: Muraliprabhu (Anthony Draaisma).

Landelijke India Werkgroep - 1 oktober 2009