(juli 2010)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deïties voor westerse lezers

Bhakti (17)

Al beloofden wij u een uitgebreide toelichting op Rama en Krishna, toch vragen we nog even uw geduld. Ganesha gaat voor. Als ieder nieuw begin behoeft ook een doorstart - de doorstart van onze serie - zijn zegen. Wanneer wij hem net zo bondig typeren als wij ten opzichte van Rama en Krishna deden, zal Ganesha ons zijn zegen vast wel geven. Waarop dat vertrouwen stoelt? Op bhakti! Daarom daarover hieronder meer.

ONDER HET PATRONAGE VAN ...

Wie zich onder het patronage van om het even welke deity plaatst, heeft er baat bij te weten onder welk soort vlag hij dan vaart, welk soort levenshouding hij daarmee omarmt. De ideale manier om dat te weten te komen is: schaf een murti - plaatje of beeldje - van de deity in kwestie aan. Zet het op een centrale plaats in huis. Stop, als je langsloopt, af en toe even. Begroet de murti, ontsteek een lichtje, brand wat wierook, stip lichtjes zijn voorhoofd aan, zeg zijn mantra. Zo wek je hem, en waar hij voor staat, tot leven.

Breid je eerbied en zorg zo mogelijk uit. Geef je murti op gezette tijden wat voedsel, water, wat lekkers. Praat met hem of haar. Net zoals je met je huisgenoten doet. Dat is wat 'bhakti' heet. Devotie. Althans het begin ervan. Vanzelf komt dan het moment waarop duidelijk wordt waarvoor de murti in kwestie staat. Welk soort grondmotief, levenshouding, met hem of haar correspondeert. Die te herwinnen, af te smeken, daar gaat het bij bhakti om.

Terug nu naar het begin, naar Ganesha. De goeierd heeft niet alleen allerlei geschenken bij zich, helpt en beschermt ons niet slechts zo goed als hij kan, zonder angst toont hij ons zijn kwetsbare bolle buik. Voor een olifant - nou ja, een halve dan - niet niks. Vertrouwen is wat hij belichaamt. Vertrouwen dat ons al te vaak ontbreekt. Vertrouwen dat het leven het goed met ons voor heeft, ons van al het nodige voorziet ... Jai Ganesh Pyare ... dank zij Ganesha, de lieverd.


'Jai Ganesh Pyare' is tevens de titel van een beroemde tot Ganesha gerichte lofzang (bhajan), van de hand van Tulsidas (16e eeuw). Daarvan zijn een tweetal uitvoeringen op YouTube te beluisteren. Luister hieronder naar de versie van Shruti Sadolikar. Voor meer over bhakti zie www.yoga-intervision.com/pdf/bhakti.pdf.
Kijk voor volgende afleveringen af en toe op www.yoga-intervision.com/productions.html (klik op bovenste productie). Wilt u de serie per mail ontvangen, geef dan uw mailadres door aan join@yoga-intervision.com.

Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend Muraliprabhu (Anthony Draaisma).