(februari 2011)
              vorige / volgende aflevering / overzicht


Hindoe-deïties voor westerse lezers

Damodara (23)

Zijn de meeste afbeeldingen van Krishna, en al zeker die van Krishna als peuter, van zoetige aard, er zijn er ook die daar van afwijken. Kijk maar eens naar de afbeelding hiernaast. Dat zijn pas halsbrekende toeren die Balgopal daar uithaalt. Niets vergeleken bij hoe hij de vorige keer te werk ging. Geen wonder dat Yashoda hem niet de baas kan. Niemand trouwens. Uiteindelijk niemand iemand. Maar nu loop ik op de point vooruit...

HET TOUW IS ALTIJD TE KORT

Terug naar Yashoda. Je zult maar voor een goddelijk kind moeten zorgen. Op een ochtend, toen het joch niet spoedig genoeg op zijn wenken werd bediend, ik bedoel: de borst kreeg, want die kreeg hij nog steeds, sprong hij boos op. Krak, daar brak het botervat. Dan maar een stuk boter meegepikt en wegwezen. Al voelde hij zich schuldig, de boter smaakte er niet minder om, daar in zijn hoekje. Weg uit het zicht. Althans dat dacht hij. Daar kwam Yashoda al achter hem aan. Vlug kroop hij achter de karnton. Al keek hij nog zo betoverend-angstig naar haar op, ditmaal bezweek zij niet.

Naast de ton stond een vijzel, niet van zijn plaats te krijgen zo zwaar. 'Daar bind ik die boef aan vast', ging er door Yashoda heen. Dus snel een touw gepakt, dat om hem heen gewonden, en aan de vijzel vast. Maar hoe zij ook wond, welk touw zij ook pakte, hoe lang het ook was, steeds bleek het te kort. Yashoda - zij had nog meer te doen vandaag - werd er wanhopig van. Yashoda gaf het op.

Dat het zo zou lopen, natuurlijk wist ons joch dat al. Yashoda's tranen, hij kon ze niet aanzien. Bewogen liet hij zich binden. Vrijwillig.


Sindsdien heet Krishna ook wel Damodara. Vanwege het touw (dam) om hem heen (dãr). Waarom boven de bomen twee mannetjes zweven? Zie daarvoor http://www.damodara.de/english/html/krsna/damodara/damodar_13.htm. Aldaar een variant van het verhaal. Over de point hebben wij het nog wel een keer. Intussen hoop ik dat u het niet bezwaarlijk vindt dat Krishna naar eigen believen pendelt. Pendelt tussen zijn goddelijke en zijn menselijke aard. Per slot van rekening doen wij dat ook. Wilt u de avonturen van Krishna c.s. blijven volgen, klik dan af en toe op www.yoga-intervision.com/productions.html. Iedere maand verschijnt er een nieuwe aflevering. Wilt u de deityserie per mail ontvangen, geef dan uw mailadres door aan join@yoga-intervision.com.

Namaste, gegroet zij uw onsterfelijke ziel. Uw vriend Muraliprabhu (Anthony Draaisma).