GRIEKSE MYTHEN NUIn de klassieke wereld was het rond mythen dat het religieuze en maatschappelijk leven gestalte kreeg. De invloed van Griekse mythen reikte tot ver over Griekenlands grenzen. In deze rubriek een speurtocht naar wat daarvan voortleeft in onze cultuur.
INTERMEZZO: MYTHEN (5)Tijd voor een pas op de plaats. Vooral voor wie mythen naar het rijk der fabelen verwijzen … Beetje dom, als ik het zeggen mag. Als er érgens wijsheid te vinden valt, dan in fabels. En in dromen, niet te vergeten. Mythen, als bindmiddel van stam en volk, vinden in dromen hun herkomst. In visioenen van sjamanen, rishis, zieners, mystici, poëten. Als dromen bedrog zijn, dan mythen ook. En sprookjes, als volks vervolg op mythen, al helemaal. Toegegeven, ik ben vooringenomen. Als het allemaal betekenisloze vertelsels waren konden we net zo goed met de serie stoppen. Wat zijn het dan wel, mythen? Waarom zijn ze van belang? Mythen vertellen over onze verhouding tot de kosmos, de natuur, de samenleving, elkaar, onszelf. Over driften, emoties en verlangens. Over wat er gebeurt als we ons er ongeremd aan overgeven. Willen we er niet door worden meegesleurd, is het zaak ze bewust te worden. Wat kan aan de hand van mythen. Kijk bijvoorbeeld eens naar Gaia (afl. 4). Zij kon niet alléén zijn. Schiep zélf haar partner: Ouranos. Die echter beschouwde haar als zijn eigendom, liet haar niet los. Hoe zit dat bij ons? Kijk naar Kronos, die zijn kinderen verslond. Denk niet dat wij dat stadium voorbij zijn. Als we te veel van onze kinderen houden, ze narcistisch bezetten, doen we niet anders.
Omarm ze, al die prachtige mythen. Stoort u zich niet aan mijn interpretaties. Zoek uw eigen weg. Een steuntje in de rug biedt u www.yoga-intervision.com/pdf/rules_of_interpretation.pdf (ook Nederlandstalig). Op de afbeelding - herkomst onbekend - zien we Gaia. Met Ouranos, de hemel, op de plaats waar hij hoort.
productie www.yoga-intervision.com voor overige producties zie www.yoga-intervision.com/productions.html |